Montserrat, casa de gran varietat d’espècies animals

Inici » Montserrat, casa de gran varietat d’espècies animals

Si sou apassionats de la fauna, la flora i del senderisme, sabeu que el cor de Montserrat va ser declarat Reserva Natural, amb la finalitat de protegir les espècies autòctones?

Si voleu saber-ho tot de la fauna d’aquest simbol, per apreciar molt més el vostre entorn en les vostres pròximes visites a la muntanya, continueu llegint!

 Foto: Muntanya de Montserrat 

És innegable la singularitat de la muntanya en quant al seu relleu i el significat religiós, cultural i nacional de Montserrat, la qual cosa moltes vegades eclipsa el seu entorn natural. Gran quantitat de persones arriben cada dia a la muntanya i sovint volten sobretot per les proximitats de l’abadia, si més no altres activitats com el senderisme i l’escalada estan molt més en contacte amb el medi natural, i tot afecta en més o menys mesura a la biodiversitat de la zona.

Però no només la pressió humana té conseqüències, si no també l’important incendi que es produí a la muntanya l’any 1986. A partir d’aquí però, s’ha dut a terme un continu treball de reintroducció d’espècies i protecció de les mateixes.

Què podem veure a Montserrat avui en dia?

Tot i la massificació de la muntanya de Montserrat a nivell turístic i lúdic, molts animals encara hi viuen sense problemes. Si es té sort, entre els mamífers podrem admirar porcs senglars, esquirols, fagines, diverses espècies de ratpenats (moltes gairebé amenaçades), gats mesquers, i des de 1995, amb la seva reintroducció, també la cabra salvatge, tornant a ser present aquest imponent animal a la muntanya.

Foto: Muntanya de Montserrat

Les aus també són una de les classes animals de les que disposem més informació. A Montserrat podem trobar ballesters, roquerols, pela-roques, tords, còlits negres, bruels, tudons, tallarols grossos i fins i tot aus rapinyaires com òlibes, ducs, mussols comuns, mussols banyuts, àguiles cuabarrades i falcons pelegrins, aquests dos últims els més afectats per l’escalada, al formar els seus nius a cingleres i roques verticals. Per evitar això, el 12 de juny de 2008 diferents col·lectius d’escaladors van signar “l’Acord per la regulació de l’escalada, les vies ferrades i els canals equipats al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat”.

 Foto:  Muntanya de Montserrat

Entre els amfibis i els rèptils podem trobar el dragó comú, l’escurçó ibèric (amb el qual només s’han documentat tres contactes), el vidriol, el sargantaner gros, el llangardaix comú, la serp verda, la granoteta de punts, la salamandra, i la tortuga de rierol, gràcies al pas del riu Llobregat i la seva ampliació.

Foto: Muntanya de Montserrat

Finalment, entre els insectes i invertebrats s’hi troben el coleòpter troglocharinus kiesenwetteri, una espècie de panerola que fou el primer invertebrat cavernícola descrit a Catalunya, la Trochoidea montserratensis, una espècie de cargol endèmic de Montserrat, en risc, i el saltamartí d’albellatge.

Si voleu saber-ne més, podeu accedir a la web del Patronat de la Muntanya de Montserrat.

Compartir a les xarxes
2024 © Turistren · Tots els drets reservats
Scroll to top