932 041 041

El passat divendres 6 d'octubre el cremallera de Montserrat va complir 125 anys. L'Ajuntament de Castellbell i Vilar, en col·laboració amb Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya van organitzar diverses activitats i esdeveniments per commemorar el primer trajecte del cremallera, realitzat el 6 d'octubre de 1892.


La primera celebració, però, es va donar el dissabte 30 de setembre aprofitant la festa dels Resistents. Es va presentar a Vilar una exposició fotogràfica i audiovisual amb material inèdit sobre el cremallera, que es va traslladar a la Capella de Música Burés durant els dies 6, 7, 13 i 14 d'octubre.


Així mateix, divendres 13 a les 19.00 h, es va celebrar aquí la presentació del últim número de la revista "La Foradada" que li dedicà, a aquesta efemèride, un monogràfic.

 

Caminada popular per l'antic traçat del cremallera


El diumenge 8 d'octubre, aproximadament 60 persones, entre les quals es trobaven el Cap d'explotació del cremallera de Montserrat, Ferran Gallego, i l'alcaldessa de Castellbell i el Vilar, Montserrat Badia, van participar en una caminada popular que resseguí l'antic traçat del cremallera des de el municipi de Castellbell, passant per Monistrol i arribant a Montserrat.

 

 

Els participants sortiren de l'Estació del Nord a les 7.45 hores del matí i a continuació realitzaren un dels recorreguts a escollir (fins a Monistrol o fins a Montserrat) passant per diversos punts d'avituallament amb beguda i fruita.

Per la seva part, Ferrocarrils de la Generalitat va facilitar el bitllet de tornada pel cremallera i els ferrocarrils perquè els assistents poguessin tornar al Burés.

 

Una mirada al passat del cremallera


El primer transport a la zona de Montserrat va néixer per la necessitat de millorar-lis l'accés als peregrins i devots que anteriorment hi arribaven pel camí de Collbató o el camí de Santa Cecília, a peu o a cavall.
A mitjans del segle XX s'obre una via àmplia gràcies als Ferrocarrils del Nord, de via ample i s'arriba a Monistrol-Montserrat. Entre els anys 1858 i 1859, es construeix, per part de Ferrocarrils del Nord, aquesta estació amb un traçat de 14 km, molt durs. Les diligències duraven tres hores i mitja i s'havia de realitzar una aturada a la Fuente de los Monjes per descansar, tant els passatgers com la màquina.

L'augment de viatgers va provocar que augmentés així mateix l'interès per la creació d'un cremallera que imités els trens suïssos, i fer realitat el trajecte de Monistrol-Montserrat al dalt de la muntanya.


La posada en escena del cremallera va comportar, cap als anys 20 del segle XX, època del seu màxim d'esplendor, un major nombre de viatgers, més freqüència de viatges i una reducció en el temps del trajecte, amb una duració d'una hora i 5 minuts, convertint-lo en el ferrocarril més popular de Catalunya.


Cap als anys 40 i 50, amb la guerra tan a prop, el cremallera va patir una forta crisi a causa de la baixada de finançament i del descens de viatgers, i el tràgic accident que hi patí el 25 de juliol de 1953 contribuí al seu tancament definitiu el 12 de maig de 1957.


Però igual que la muntanya, el cremallera va perdurar en l'imaginari col·lectiu. Això i el fet de la creixent congestió de vehicles en el Parc Natural de Montserrat, va propiciar, als anys 80, que la Direcció de Transports de la Generalitat i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya iniciaren els seus estudis per recuperar-lo.
El 1991 es va realitzar el primer esborrany del projecte, el qual es presentà públicament el 1999 i s'actualitzà i adaptà un any després.
El juny de 2001 s'iniciaren les obres del nou cremallera, inaugurant-se aquest l'11 de juny del 2003.I vosaltres, heu pujat alguna vegada en el cremallera de Montserrat? Sabíeu la seva història?

 

 

Octubre 10, 2017
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.