932 041 041

Condicions de la muntanya 24/05/2019

Encara no acaba d’arribar el bon temps, cada dia un raig! Seguim tenint neu en cotes altes, al no tenir un període de bonança llarg no permet que es desencadeni l’entrada estival a la muntanya. Les cares nords i obagues mantenen neu en abundància  en cotes altes. 

 

Temps passat

El cap de setmana passat ens va fer la darrera nevada en cotes baixes, 5cm que es van fondre el dia següent, la resta de la setmana hem tingut temps primaveral amb matins agradables  i tardes amb pluges variables. La temperatura va arribar el mínim setmanal el dilluns amb -3.0 ºC i el màxim dijous amb 13,5 ºC. Dijous nit entra un front per ponent fent pujar temperatures i amb precipitació. Avui divendres al matí portem acumulats 33mm i el global de la setmana 58 mm. Es pot veure amb el cabal dels rius, com entre desglaç i pluges, baixen ben ufanosos.

 

 

 Previsió

Aquest front ens afectarà tot divendres i fins dissabte a la tarda amb força aigua, fent que acumulem novament entre 20-30 mm més, atenció perquè per les tardes pot haver episodis de calamarsa o tempesta elèctrica!. Serà en forma de neu en cotes altes 2600 aprox. Per diumenge la situació canvia, i per tercera setmana consecutiva, serà millor opció per  fer activitat el diumenge. El front es retirarà i entrarà vent del nord moderat, que farà baixar la temperatura i ens oferirà un dia net  i assolellat, però fresquet. Dilluns tornen a pujar temperatures, amb temps més estable per tornar a precipitar dimarts però amb menys intensitat. La resta de setmana es veu més tranquil·la.

 

 

Condicions de la muntanya

Seguim tenint neu en cotes altes, al no tenir un període de bonança llarg no permet que es desencadeni l’entrada estival a la muntanya. Les cares nords i obagues mantenen neu en abundància  en cotes altes. Fins el punt que encara es pot pujar amb esquís al Puigmal pel vessant de l’Embut o pel vessant francès d’Err. Cal caminar uns 20 min fins al Forat de l’Embut i ens haurem de descalçar en la zona intermitja del creuament del torrent durant uns 200 mts. Carançà també presenta bones condicions però el torrent de Noucreus no té la continuïtat necessària.

Si aneu a peu penseu  que totes les cotes altes es presenten en condicions hivernals encara, cal pensar que trobarem neus humides de difícil gestió per a progressar. No obstant cal dur el material de seguretat, piolet, grampons i casc. Diumenge, amb la retirada  del front i entrada de vent  baixarà la temperatura en alçada fent transformar la neu, poem trobar tota la varietat de neus possibles en el mateix itinerari. Els itineraris del vessant S, com el Puigmal per Fontalba tornaran a tenir neu en la cota superior.

 

El risc d'allaus es troba  a 1 sobre 5.  No deixeu de consultar el butlletí de perill d'allaus. En qualsevol de les modalitats en que ens endinsem a la muntanya, no podem oblidar de portar el material d’auto-rescat d’allaus: pala , DVA i sonda.

 

 Els camins de mitja  alçada com Fontalba i el dels Enginyers es trobaven nets de neu, la nevada serà en cotes superiors;, però  en aquesta part de la temporada cal  estar atents a les condicions canviants, i a les tempestes de tarda. 

 

El camí vell està en perfectes condicions per recorre'l. 

Maig 24, 2019
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.