932 041 041

Condicions a la muntanya - Predicció actualitzada pel cap de setmana a Vall de Núria

Coneix la previsió pel cap de setmana a Vall de Núria! Data d'actualització: 26/2/2021

METEO

 

 

Aquest hivern  tan estrany també ho és a nivell de meteo. El febrer està sent molt variable, però sobretot destaca pels dos fronts amb pols en suspensió que han deixat neu marró en bona part dels  Pirineus. Les temperatures han anat fluctuant i aquests  darrers 15 dies hem passat de recuperar fortes glaçades a les nits a nits més suaus amb valors al voltant de zero. Els valors màxims  sempre s’ha mantingut per sota de 10ºC fins a  aquest  final de setmana que tenim valors primaverals amb màxima ahir dijous de 10,5ºC.

 

El front saharià ens va deixar 6cm de neu nova primer marró i després blanca, aquesta setmana un altre front ha deixat 50 l/m2 però amb una cota de neu alta que ha fet que tinguem força neu als  cims i  poc a  la cota 2.000. Vàrem acumular 3 cm de neu nova al Santuari que ràpidament es van fondre al dia següent. El vent ha estat moderat aquest dies sense fer destacable el transport de neu per vent.

 

Sembla que la predicció és ben primaveral amb bones temperatures i el pas d’algun front poc actiu que presentarà unes miques de núvols alts. Vent moderat de component N-NE als cims i carenes. Trobareu tota la previsió al blog de Meteomuntanya.

 

 


 

CONDICIONS A LA MUNTANYA  

 

 

Estat mantell:

 

Les nevades en cotes altes han creat una situació de contrast, ens caldrà aproximar-nos a la neu en les primers trams den quer no hi ha continuïtat del mantell nival però a partir de 2.300 les condicions són força bones. Bàsicament trobem neu als vessants N a partir dels 1800mts en els vessants  sud protegits  fins als 2.300m aprox. Per fer  una bona jornada cal guanyar alçada i aprofitar les zones superiors i nord de les valls.  Aquesta setmana s’ha aprofitat la nevada humida sense vent fort per fer l’Olla amb esquís que  no sempre és possible.

 

La variabilitat meteorològica també ha afectat a la superfície esquiable/transitable fent que en alguns sectors es trobi neu crosta, d’altres neus dures i fins hi tot neu primavera. Sempre durem el material de seguretat per tal d’evitar caigudes i aturar-nos en neus dures/gel com són els grampons el piolet i el casc

 

El risc d’allaus es troba en 2 sobre 5 amb tendència a baixar per l’estabilitat anticiclònica. Atenció als vessants sud i a les hores centrals del dia per la possibilitat d’allaus de neu humida; i també cal tenir previsió als vessants nord amb les  capes febles persistents a; trobareu tota la informació al butlletí de perill d’allaus de l’ICGC.

 

Cal dur el material bàsic per l’auto-rescat de víctimes d’allaus (pala, DVA, sonda) i tenir el coneixement i l’experiència d’ús. Recordeu que la millor prevenció  és la formació per evitar les situacions de risc.

 


 

Camins i accessos:

 

El Camí Vell té zones de neu dura o gel  des del Pla de Sallent fins al final. No es recomana a persones sense experiència en la muntanya hivernal.

 

Els camins de Fontalba i Enginyers travessen zones de grans pendents en els que una eventual caiguda podria tenir greus conseqüències, no es recomanen durant el període hivernal. El camí dels Enginyers malgrat a no tenir neu en els sectors solells, travessa torrenteres que solen tenir grans congestes de neu/gel. El  camí de Fontalba està gairebé tot innivat, no es recomana en  les condicions actuals.

 

L’entorn de Núria el trobem tot poc nevat;   l’accés amb neu a  les diferents valls el trobem millor ala zona de Noucreus on perdrem la continuïtat de neu en algun petit tram;  però per l’embut /Finestrelles ens caldrà caminar sense neu fins a la zona del forat de l’Embut, 10 min. 

 

Recordeu a dur el material de seguretat bàsic: grampons, piolet i casc en qualsevol modalitat ja sigui a peu amb, amb raquetes, esquís o “split”. Tant important és dur-lo com saber fer-lo servir, la formació és indispensable per augmentar la nostra seguretat en muntanya.

Fotografies cedides per Corriols de Llum

Febrer 26, 2021
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.