932 041 041

Condicions a la muntanya - Predicció actualitzada pel cap de setmana a Vall de Núria

Coneix la previsió pel cap de setmana a Vall de Núria! Data d'actualització: 14/1/2021

METEO

 

 

Aquests darrers dies la “meteo” ha tingut un protagonisme excepcional, ja no per anar a la muntanya sinó tan sols per sortir de casa! Fred intens i nevades a cota baixa han marcat l’inici del 2021, res a veure amb els rècords de registres càlids del 2020.

 

El fred a Núria ens ha colpejat fort amb mínimes molt baixes com les de la matinada del dilluns  4 de gener amb -13,5 ºC que es perllonguen els dies següents amb mínimes de -12ºC tant dimarts com dimecres i dijous . El darrer cap de setmana i l’inici d’aquesta ha continuat el fred amb registres entre -9ºC i -7ºC. A nivell de temperatures màximes registrades,  destacar la de la vigília de Reis en que el moment de més  “calor” del dia va ser de -6,2ºC.  Curiosament, en aquesta segona part de la setmana s’ha instal·lat l’anticicló provocant una inversió tèrmica espectacular en que tenim mínimes a les valls de  -5ºC  i en canvi aquesta darrera nit a Núria no ha arribat ni a glaçar. Cal tenir present tots aquests canvis en com trobarem la neu.

 

A nivell de precipitacions finalment el  Filomena ens va deixar 35 cm de neu en la cota 2.000 i uns  45 cm en cotes altes. El dissabte va caure la majoria del gruix amb 30 cm i diumenge en va afegir 5 cm més. Posteriorment ha entrat vent de NE que ha escombrat carenes i colls desplaçant la neu a zones de sotavent. Sembla que de mica en mica tornem a una situació més estable amb el pas d’algun front d’oest però sense precipitacions destacades al nostre Pirineu. El vent de component nord agafarà protagonisme aquest cap de setmana amb cops forts que podrien produir torb.

 


 

CONDICIONS A LA MUNTANYA  

 

 

Evidentment tenim neu des del fons de vall però no hi ha acumulació considerable fins als 1700 mts. La nevada i la posterior ventada han fet que el risc d’allaus sigui de  3 sobre 5 per  l’acumulació de plaques en vessants de component oest i sud. Tanmateix, amb l’anticicló, és fàcil que es produeixin purgues en  vessants solells. Amb l’entrada de vent fort el perill persistirà. Cal dur el material bàsic per l’auto-rescat de víctimes d’allaus (pala, DVA, sonda) i tenir el coneixement i l’experiència d’ús. Recordeu que la millor prevenció  és la formació per evitar les situacions de risc.

 


 

Camins i accessos:

 

 

El Camí vell té neu des del principi fins al final.  Hi ha zones en que podem trobar gel o neu dura. No es recomana a persones sense experiència en la muntanya hivernal. Els camins de Fontalba i Enginyers travessen zones de grans pendents en els que una eventual caiguda podria tenir greus conseqüències, no es recomanen durant el període hivernal. L’entorn de Núria el trobem tot nevat facilitant l’accés a les diferents valls.  El vent ha desplaçat la neu i més que ho farà, fent que els vessants més exposats no siguin esquiables.

 

 

D’altra banda, aquest mateix vent farà que els torrents augmentin els gruixos i sigui fàcil recorre’ls amb raquetes o esquis. Trobarem zones canviants de neu, tant neus pols com neus dures, que ens dificultaran la progressió, no oblideu el material de seguretat (grampons, piolet i casc) i tingueu el coneixement del seu ús. Amb la previsió meteorològica de fort vent caldrà ser molt conservadors amb l’elecció d’itineraris. Pensar que el bosc ens ofereix protecció i potser una alternativa.  Un dia de mal temps pot ser el dia perfecte per fer practica de rescat d’allaus i de  auto-detenció en caigudes de neu!!

 

Octubre 22, 2020
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.