932 041 041

Condicions a la muntanya - Predicció actualitzada pel cap de setmana a Vall de Núria

Coneix la previsió pel cap de setmana a Vall de Núria! Data d'actualització: 13/03/20

 Coma Embrut

 

Temps passat: 

 

El front del cap de setmana ens va deixar 15 cm de neu nova, inclòs a la cota 2.000m però malauradament el vent i la posterior pujada de les temperatures l'ha fet desaparèixer. Hem passat de divendres passat amb una màxima de -0,2ºC a dijous amb 14,4 °C valors totalment primaverals. Avui divendres ha precipitat 1,8 mm però en forma d'aigua fins a cotes molt altes, a més 2.700 m. El vent fort amb cops de vent de 87 km/h en la cota 2.000 m de component N-NE, ha estat present tot el cap de setmana, una mica menys diumenge, fins dimarts.

 


 

Previsió: 

 

Dissabte tindrem núvols alts i clarianes, temperatures primaverals i isozero molt alta, cap als 2.700 m. Diumenge més sol al matí i cap a la tarda/vespre entrada d'un nou front que ens pot deixar 20 mm de precipitació el dilluns, i aquest cop si que seria en forma de neu a partir de 1900.

 

L'SMC, mitjançant el web de meteomuntanya, us ofereix tota la informació diària i la previsió a la muntanya.

 

Sembla que els pròxims 15 dies es mantindrà la situació primaveral amb el pas d'algun front poc actiu per arribar a finals de març amb possibilitat d'entrada d'aire fred i noves precipitacions.

 

+ Consulta tota la previsió a meteomuntanya.cat

 

 


 

CONDICIONS A LA MUNTANYA  

 

 


 

Estat mantell: 

 Noucreus al fons

 

A mitjans de març els dies són llargs i la insolació és més incident. Trobem la muntanya en mode primavera, poca neu en vessants sud, i bones condicions en vessants nord i cotes altes. Les altes temperatures i la pluja lleugera d'avui farà que l'estat de la neu sigui molt humida. El regel nocturn farà canviar aquesta situació i farà que trobem neu primaveral. Atenció però que la isozero estarà molt alta. Recordeu que en situacions de neu primavera cal preveure neus dures i/o gel al matí o en vessants obacs; cal portar el material de seguretat; ganivetes, grampons, piolet i casc.

 


En l'àmbit de risc d'allaus ens trobem en una situació favorable per fer activitat, grau 2 sobre 5 amb tendència a baixar. Consulteu el butlletí, no oblideu el material i el coneixement imprescindible per endinsar-se en la muntanya hivernal. (formació, pala, DVA, sonda)

 

Consulteu sempre el Butlletí de Perill d’allaus.

 


 

Camins/Vies: 

 

Els accessos a les valls encarats al sud com Finestrellles, Eina, Fontnegra, no tenen continuïtat de neu, cal descalçar-se i portejar esquís entre 5-10 min. L'accés pel vessant de Noucreus al ser en vessant nord,  està en bones condicions, excepte algun petit tram no destacable. Les cubetes superiors estan perfectes doncs cal pensar que el gruix és excedentari per l'època; les carenes i lloms exposats al vent no tenen neu, cal saber traçar els itineraris buscant els millors vessants i aprofitar el baix risc d'allaus per fer aquelles baixades més exposades.

 


Als que aneu amb raquetes recordeu que amb neu primavera, allà on hem passat enfonsant-nos podem trobar neu dura/gel amb l'arribada de la tarda/ombra.

 


El camí vell, no presenta neu no obstant el procés de desglaç/glaç diari, fa que el mateix camí serveixi com a canal de desguàs i podem trobar gel en diversos punts. No és un camí que sigui fàcil recorre'l en condicions hivernals, hi ha diversos punts que una relliscada pot ser compromesa. Si no es té el material i el coneixement de la muntanya hivernal, millor deixar-ho per més endavant.

 


Els camins de Fontalba i Enginyers no es recomanen durant el període hivernal. Els seus grans vessants innivats fan desaparèixer el camí. El vessant d'enginyers malgrat que a simple vista ens sembli practicable, creua diverses canals enclotades on es manté la neu dura fins ben entrada la primavera. Una eventual relliscada ens podria significar un accident molt greu.

 

 


Informació sobre el perill d’allaus 

 

El risc d’allaus està a 2 sobre 5. Malgrat la situació d’estabilitat, no deixeu de llegir el comunicat. Trobareu tota la informació imprescindible al Butlletí de perill d’allaus. En qualsevol modalitat que ens acostem a la muntanya l’hivern no podem oblidar dur el material de seguretat, grampons, piolet i casc; i el material de auto-rescat en allaus com és la pala el DVA i la sonda.

 

 

Fotos:@corriolsdellum 

Febrer 28, 2020

Explora el territori amb nosaltres

Altres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.