932 041 041

Condicions a la muntanya - Predicció actualitzada pel cap de setmana a Vall de Núria

Coneix la previsió pel cap de setmana a Vall de Núria! Data d'actualització: 14/01/2022

METEO

Entrarem a la setmana dels barbuts tal com mana la tradició, amb fred ben viu. Un anticicló que tal com s'ha posicionat, permet l'entrada d'aire fred fent que tinguem temperatures ben baixes. Ahir dijous -7,3ºC i màximes que no passen de 5 °C.

 

A principis de setmana vàrem tenir força precipitació recollint fins a uns 30 l/mm; però malauradament va haver-hi moments que la cota de neu va pujar fins als 2.400. Dimarts el vent va ser molt fort amb cops de vent a la cota 2.000 de 120 Km/h.

 

 

Actualment, el vent està en calma i llueix i lluirà un bon sol. Continuarà així inclòs amb una mica més de fred diumenge, que entraria una mica de vent de nord moderat.

 

Trobareu tota la informació a meteomuntanya.cat i meteocat.cat

 


 

CONDICIONS A LA MUNTANYA  

 

 

Estat del Mantell Nival:

El fred intens mantindrà l'estat de la neu en bones condicions. A les zones obagues es mantindrà la neu pols i en vessants assolellats trobarem barreja de zones d'acumulació de neus ventades esquiables i zones de neu dura pelades pel vent.

 

La pluja va fer cohesionar el mantell en cotes mitges on podríem trobar alguna zona amb crostes; en cotes altes va nevar i bufar molt de vent fent que es facin noves plaques en orientacions S i O. En cotes baixes va fer desaparèixer la neu. Els vessants sud o exposats als vents de N no tenen continuïtat, i no són esquiables. Cal dur grampons, piolet i casc fàcilment trobarem zones amb neu dura o gel en l'accés a cims o colls.

 

 

Estem en la clàssica situació del Pirineu oriental que a primer cop d'ull es veu poca neu, però que en vessants nord i torrents és força abundant. Les carenes, cims i colls segueixen pelats i ens caldrà descalçar i posar grampons fàcilment.

 

El risc d'allaus es troba en 2 sobre 5, per la tendència de formació de plaques de vent amb la nevada a cotes altes i posterior vent fort. Llegiu i feu l'exercici d'interpretar el BPA. Porteu el material d'autorescat d'allaus com és el DVA, la pala i la sonda.

 

Trobareu tota la informació al Butlletí d’allaus que publica diàriament l'Institut Cartogràfic de Catalunya.

 


 

Camins/accessos de Muntanya:

 

Un bon cap de setmana per gaudir de la muntanya hivernal amb bon sol i fred intens. Les zones més innivades són Noucreus-Noufonts. No obstant al Puigmal per l'Embut també és possible de fer l'ascensió anant a buscar el coll d'Err per no perdre la continuïtat de la neu, exceptuant algun petit tram després de l'engolidor de l'embut. Si volem fer una sortida més llarga cap a l'Estanyet i Carançà també gaudirem d'una bona innivació sempre tenint present que els colls i cims estan ben pelats pel vent.

 

El camí vell té neu dura/gel en algun sector del tram superior del recorregut a partir del Pla de Sallent; tant podem trobar zones amb aigua com zones glaçades. No es recomana a persones que no tinguin experiència en la muntanya hivernal; pels més avesats, molts dels trams glaçats es poden voltar si no ens compromet la seguretat, no obstant dur uns gramponets senzills ens pot solucionar algun tram complicat.

 

 

El camí dels Enginyers i Fontalba no es recomanen durant la temporada hivernal. Són camins que travessen zones de grans pendents en els quals una eventual caiguda podria tenir greus conseqüències.

 

Al voltant de Núria podrem fer raquetes al Camí del Mirador del Canal i Camí del Pont del 'Escudé gaudir del paisatge hivernal! En algun petit tram ens trobarem sense neu, però no impedeix de fer els circuits.

 

 

Imtatges cedides per @Oriol_Mestre

Gener 14, 2022
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.