932 041 041

“La petja del llop”: Una exposició que recorre el passat, el present, el futur i la cultura popular del llop

Antecedents de l’espècie Canis lupus al Pirineu Català

 

Per a molts, la fauna és un punt de gran interès, i molt més si del que parlem és d’animals amb un sentit gairebé mític, que són molt poc freqüents però que a la vegada són tant del nostre territori. El llop (Canis lupus) n’és el major exemple.

Trobar-se amb un llop sempre és difícil, però també és una experiència colpidora. Durant anys l’espècie s’havia donat per extingida a Catalunya, fins que sobre el 1990 es va detectar la presencia esporàdica de llops solitaris (No es té evidència de poblacions estables) provinents dels Alps Marítims. Des del 2004 la Generalitat ha confirmat oficialment la detecció d’aquests exemplars aïllats a la zona del Parc Natural del Cadí Moixeró i del Ripollès i se n’ha fet seguiment.

El 21 de febrer de 2014 el fotògraf Ferran Jordà, resident a Queralbs, va poder captar una imatge del llop Al Pirineu català, en una zona nevada a uns 1.500 metres al peu del cim del Torreneules.

 

Foto: Ferran Jordà

 

La següent trobada amb un llop es va donar el mateix any, concretament el 24 de juliol, per part d’una família francesa mentre realitzaven una excursió al Puigmal. Segons el cap de família, France Bleu, van “veure una cosa que es bellugava molt ràpid a una vintena de metres i de cop el vam veure bé i ens vam posar a cridar,” és un llop!” , després l’animal va fugir corrent. Segons la família, l’animal no va mostrar cap actitud amenaçadora i es va amagar en uns pins més llunyans, des d’on els va observar amb més seguretat.

 

Foto: Família Bleu

 

“La petja del llop”: Una exposició que recorre el passat, el present, el futur i la cultura popular del llop

 

 

 

Durant els mesos d’estiu i tardor, Vall de Núria posa a disposició de tots els seus visitants interessats en la matèria l’exposició “La petja del llop”, una col·lecció privada cedida pel naturalista Josep Maria Massip, qui compta amb més de 2.000 peces catalogades en el seu Fons Etnogràfic.

 

 

El públic amant de l’entorn natural i muntanyenc podrà conèixer el passat, present i futur d’aquest animal tan emblemàtic i entendre’l millor, així com el debat del seu retorn a les nostres terres.

Recolzada per una documentació rigorosa, oferida per un expert amb dos llibres publicats i diverses col·laboracions sobre el llop i la seva petjada a Catalunya, aquesta exposició no només serà d’interès pel públic adult, si no també pels més petits de la casa, que podran gaudir de les imatges en 3D o de l’increïble història d’en Lyokha, el nen rus adoptat per una llopada al 2007.

 

 

Agost 13, 2018
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.