932 041 041

Grans curiositats meteorològiques de Vallter 2000

Avui viatgem fins a l’estació d’alpí més oriental del Pirineu Català, Vallter 2000, per conèixer algunes de les curiositats del seu clima!

Vallter 2000 s’ubica a la capçalera de la vall de Camprodon, en les primeres muntanyes catalanes que sobrepassen de llarg els 2000 m d’altitud venint des de la mediterrània. Aquest fet li atorga un tret endèmic en el clima de la zona, la influència de la humitat del mar és clau! És la zona del Pirineu que millor rep les llevantades i durant l’estiu, la brisa del mar al topar amb aquest mur muntanyós, genera abundants tempestes que fan d’aquesta vall, una de les més plujoses a l’estiu del Pirineu.

 

 

 

Parlarem amb el Francesc Repisoresponsable de serveis técnics de Vallter 2000 i un boig per la meteorologia! Ens explica de primera mà com és el clima d’aquest raconet del Pirineu i quines vivències ha viscut en els darrers anys a l’estació.

 

 

 

Bon dia Francesc! Comencem parlant de la situació més clàssica de nevades abundants de Vallter 2000, les llevantades. Que ens pots explicar d’aquestes situacions? Tens alguna que recordis especialment?

 

 

 

Bon dia. Començaré dient que les llevantades, són molt “capritxoses”, ja que depèn molt de com evoluciona al Mar Mediterrani. També és important veure com arriben a Vallter, ja que amb llevantades la temperatura sol ser alta i fa que la cota de neu se situï per sobre els 2000 metres.. És veritat però que és la situació més favorable per a nosaltres en tenir la base de l’estació a 2160 mts.

La llevantada que acabem de viure ha estat molt important! Amb gruixos de neu molt seca que han deixat fins a 120cm! L’obertura de l’accés a l’estació dimarts va ser molt complicat, i és que el gruix de neu important s’ha donat a totes les cotes de la vall.

També et diré altres dues situacions recents molt espectaculars. Al Novembre de l’any 2011 van caure 340,2 litres/m2 de pluja, per només 70 cm de neu. I al Novembre de l’any 2013 van caure 178,3 litres/m2 de pluja, amb 151 cm de neu. Normalment per cada litre d’aigua es transforma a 1 cm de neu amb la temperatura a 0º, i 10% d’humitat. Imagineu la humitat d’aquesta neu. És la millor base per nosaltres.

 

Quan se solen donar més aquestes situacions?

 

 

Normalment els mesos de Novembre, Març i Abril

 

 Amb quines altres situacions veieu nevar amb ganes?

 Una altra situació molt favorable també és el Gregal (NE), perquè és una pertorbació que es forma al mar mediterrani amb vent continental (NE) que sempre és fred, i a Vallter acumula molta neu.

 

Moltes d’aquestes llevantades, en provenir d’un mar relativament càlid, fa que les cotes de neu en aquest sector siguin superiors a la resta del Pirineu. Com es viu aquesta situació?

Pensa que la temperatura a l’aigua del mar mediterrani al Novembre està molt calenta després de l’estiu, ingredient que ajuda a generar les llevantades. Per això són tan càlides i la seva cota de neu també és molt alta. Aquesta situació a vegades és favorable i altres no, ja que pot ser que sigui aigua en lloc de neu.

Tot i així, la cota baixa a Vallter és de 2160 metres i l’alta és de 2535 metres, la segona en alçada d’esquí alpí del Pirineu. La neu doncs, gairebé cada temporada, està assegurada a partir d’aquesta cota.

 

 

L’altre gran element destacable de Vallter 2000, especialment a l’hivern, és la força de la tramuntana. L’anticicló típic de les Açores, envia el vent del nord, que es canalitza entre els Pirineus i els Alps, reforçant els vents especialment a la part més oriental del Pirineu, en aquest cas, afectant de ple a Vallter 2000. Què ens pots explicar d’aquest vent?

Sempre que hi ha situacions de Nord i que afecta molt favorablement a la Vall d’Aran (i resta del vessant nord) acumulant molta neu, a nosaltres ens arriba vent molt fort que es reforça al Golf de Lleó. Aquesta tramuntana és vent molt violent (a vegades superior als 100 km/h) i que ens obliga a tancar l’estació per raons de seguretat.

 

 Aquest vent sovint, genera el perillós fenomen del torb. Quin procediment té l’estació quan es dóna?

Aquest vent si a més ens arriba barrejat amb precipitació de neu, l’aixeca provocant remolins de neu, que fan que la visibilitat sigui nul·la. Aquesta situació és molt perillosa i es diu efecte Torb. Desorienta, provoca hipotèrmia i fins i tot, accidents.

Aquest fenomen sol produir-se els mesos de Gener i Febrer puntualment.

Nosaltres per evitar problemes amb els nostres visitants, en situacions de perill tanquem l’estació o utilitzem punts d’informació als accessos de l’estació, com per exemple informació a la sortida de Setcases, si es preveu un canvi de temps al llarg de la jornada d’esquí, que pot fer complicar la baixada amb el vehicle.

 

Solen ser habituals les allaus a l’estació?

En anys amb fortes tempestes si, però controlades. Tanquem els accessos des de Setcases i fem baixar les allaus. Una de les més importants, es va iniciar des del circ de Morens i va arribar a cobrir la caseta que hi ha a la foto.

 

 Parlem d’episodis meteorològics rellevants! Quin és la situació que has viscut a Vallter 2000 que mai oblidaràs?

L’any 1997 si no recordo malament, van caure 240 cm de neu amb menys de 24 h, i les màquines llevaneus no podien treure la neu que s’acumulava per a la carretera. Quan es va acabar la precipitació, per poder accedir a l’estació es va necessitar l’ajuda d’un helicòpter. Per poder netejar l’accés es va haver de fer amb i les màquines trepitjaneu que estaven dalt l’estació. Recordo que es va trigar quasi 3 dies per poder obrir la carretera. A més, per raons de seguretat es va actuar amb explosius per fer desencadenament artificial de possibles allaus. Va ser una situació molt estressant però a la vegada molt interessant meteorològicament parlant.

 

 

 

Deixem l’hivern i anem a l’estiu! Les tempestes són molt freqüents durant moltes tardes d’estiu. Quins avantatges i inconvenients creus que aporta a la vall?

 Les tempestes d’evolució diürna, són normals a l’estiu. A nosaltres ens afecten més, a conseqüència de l’alçada.

 

L’avantatge principal és la pluja que deixa, ja que és una riquesa hidràulica important pel riu Ter i el seu entorn.

L’inconvenient principal és que ens afecta elèctricament a les instal·lacions, amb l’inconvenient d’avaries que això provoca. Són moltes tempestes les que ens han afectat a l’estació provocant danys greus, sense anar molt lluny, aquest passat mes de gener, una violenta tempesta elèctrica de neu, va fer moltes destrosses a l’estació.

També recordem com fa uns anys, com un llamp va impactar en un telecadira, i el va resseguir pel cable al llarg de tota la instal·lació. Per sort, el nostre protocol és tancar totes les instal·lacions en cas de tempesta elèctrica el més ràpid possible, i així evitar danys a les persones.

 

Ja fora del món de meteorologia, què ens pots explicar sobre Vallter 2000?

La seva situació la converteix en la destinació ideal per a tota la família per gaudir de la muntanya en qualsevol època de l’any. L’esquiador que ve a buscar reptes com el que ve a fer un tranquil dia de passeig amb raquetes o com les famílies que vénen a jugar a la neu, tothom troba a Vallter 2000 el seu espai. Vallter ofereix el Parc Lúdic on es pot fer descens amb trineu per gaudir amb tota la família i el Mini Club l’Esquirol, una ludoteca-Jardí de neu per a infants, on els més petit poden jugar i fer activitats mentre els pares esquien.

 

Autor: Meteopirineuscatalans

No us perdeu totes les actualitzacions meteorològiques a les nostres xarxes socials cada divendres a la tarda!

Voleu saber-ne més? Així doncs seguiu Meteopirineus a les seves xarxes socials!

Facebook

Twitter

 

Febrer 12, 2018
FGCAltres webs d'FGC Turisme
Top
x
Les meves reserves
Introdueixi el número de localitzador i l'email per consultar la seva reserva i poder cancelar-la o modificar-la.